velitakanen

Kaapataan perussuomalaiset

Kuuntelin äsken lounaalla naapuripöydän keskustelua puolueen kaappaamisesta. Siinä yksi keskustelijoista esitti, että Perussuomalaiset on yhä helppo kaapata puoluekokouksessa. Hän oli sitä mieltä, ettei ole edes mahdotonta, että näin kävisi seuraavassa tai sitä seuraavassa puoluekokouksessa.

Jäin pohtimaan, mikä on sellaisen puolueen merkitys ja arvo politiikassa, jonka toimintaa ei voi ennustaa edes yhdeksi vaalikaudeksi. Miten äänestäjät kokisivat sen, että heidät taas petettiin.

Tuohon voitaisiin tietysti väittää, ettei se voi onnistua noin nopeasti. Veihän edellinenkin kaappaus vuosikausia ja nyt ei puolueen sisällä ole samanlaista ryhmää, jota voi keskitetysti ohjailla.

Asia ei kuitenkaan ole noin. On olemassa Siniset, joilla on kaikki tarvittava tieto puolueen rakenteista ja käytänteistä. Puolueen sisällä on myös merkittävä joukko niitä, joille puolueen arvomaailma on edelleen soinilaisen katsomuksen omaava.  

Ehkä Siniset voisivat toteuttaa vallanvaihdon Perussuomalaisissa jopa jo seuraavassa puoluekokouksessa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tavallaan persut jatkuvasti kaatuvat omiin miinoihinsa. Koko idea kaappauksista on bannonilaista ydinasiaa. Eurooppa alas vaikka kaappaamalla.

Käyttäjän ToniRintala kuva
Toni Rintala

Tietysti johdon voi vaihtaa vaikka jokaisen puolueen puoluekokouksessa, eikä se ole edes vaikeaa. Pitää vaan löytää niin hyvät ehdokkaat, että kannatus on taattu.

Tällaisia "kaappauksia" on nähty Kokoomuksessa ja Vihreissä. Myös Vasemmistossa. Mm. "Orpo syrjäytti Stubbin", uutisoitiin 2016.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Sinisten pitäisi osoittaa luotettavuutensa loikkauksen jälkeen, kun perussuomalaisiin jääneillä se on vasta edessä. Mielenkiintoista esimerkiksi nähdä eduskunnan äänestyksiä, kun Soini ei ole painostamassa hallituksen äänestyskuriin. Populistien pitäisi kuitenkin tehdä päätöksensä vaalilupauksiensa mukaan. Toisin kuin 2015 annettiin Kreikalle lisää lainaa vastoin vaalilupauksia.

Miten merkittävän joukon soinilaiset vielä muodostavat kasvaneesta perussuomalaisesta puolueesta?

Onko sinisillä loikkareilla kannatusta?

Ja tärkein kysymys.

Miksi sinisten pitäisi kaapata entinen puolueensa, kun heillä on uusi?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Miksi sinisten pitäisi kaapata entinen puolueensa, kun heillä on uusi?"

Pakko kaapata jotain, jos ei aio jäädä tyhjän päälle 2019.

Käyttäjän ToniRintala kuva
Toni Rintala

"Miten merkittävän joukon soinilaiset vielä muodostavat kasvaneesta perussuomalaisesta puolueesta?"

Vaikea sanoa, mutta aina voi arvata. Arvaan sen joukon olevan 0%.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Vieläkö siniset ovat persujen jäseniä? Ilman jäsenyyttä kaappaus vaikeutuu huomattavasti.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen
Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Saattaahan Perussuomalaisten hallitus hyväksyä sinisen paluuyrityksen tai sitten ei.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Perussuomalaiset on Soinin opetuslasten lähdön jälkeen ehkä yhtenäisempi kuin yksikään toinen puolue Suomessa. Kirjoituksesi osoittaa, ettet taida paljonkaan seurata politiikkaa.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Silti puolueen säännöt mahdollistavat uudenkin valtauksen!

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kyllä, persut ovat tällä hetkellä varsin yhtenäinen joukko, mutta auta armias jos persut pääsisivät hallitusvastuuseen niin tuo yhden asian liike hajoaisi kuin varpusparvi, kuten Sipilän hallitukseen meno osoitti.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Minä veikkaan, että persut ja siniset kuihtuvat takiaispuolueiksi, jotka eivät tulevaisuudessa toimi vallankammareissa. Ja ajan myötä haihtuvat kokonaan Suomen poliittiselta kartalta. Uskottavuus riitaisaan "sinipersuihin" on jo kyseenalaistettu kansalaisten keskuudessa. Yhteensä alle 10:n %:n kannatuksella ei ole asiaa vallankammareihin. Toiminta on ollut liki ex SMP:n historiaa. Pois lukien maahanmuutto.

Aikoinaan SKP hajosi keskinäiseen riitelyyn. SKP enemmistöineen (Aalto) ja vähemmistöineen (Sinisalo) sekä sosialistit (Alenius)toimivat yhteistyöjärjestössä nimeltä SKDL. Kansalaisten mielissä kaikki olivat kommunisteja. Vaikkakin puolueessa ja monien kannattajien joukossa nähtiin toisin.

Perussuomalaisten ja sinisten kohdalla ainakin minä koen, että tilanne on liki saman sorttinen. Kyllä ne ovat hajoamisestaan huolimatta sitä samaa Soinin SMP:n raunioille luomaa Perussuomalaista puoluetta, joka perussuomalaisten äänestäjien voimalla (tosin nykyisin huvenneiden) taannoin suoritti paluun valtaa pitävien joukkoon.

Kaiken kaikkiaan puolueen toiminnasta on jäänyt happaman maku monille sen entisille äänestäjille.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Veijo Esson baarissa ne totuudet kuulee …

Perussuomalaiset valitsee demokraattisesti johtonsa. Jokainen jäsen, joka paikalle tulee puoluekokoukseen, niin voi äänestää yhdellä äänellä mieleisintä ehdokasta. Joten kaappaaminen on aika hankalaa.

Jäsenistö aina äänestää parhaan johdon itselleen, mikä ajaa parhaiten jäsenistön tärkeinä pitämiään asioita.
Näin kävi myös viime puoluekokouksessa. Jäsenet äänesti perussuomalaisille parhaan johdon, joka nosti keskiöön jäsenistölle tärkeät arvot: maahanmuuttokriittisyys ja EU-kriittisyys.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Jäsenet äänesti perussuomalaisille parhaan johdon, joka nosti keskiöön jäsenistölle tärkeät arvot: maahanmuuttokriittisyys ja EU-kriittisyys."

Perussuomalaiset ovat kovin hajanaisia tässä kun porukalla ei tunnu olevan mitään käsitystä mitä nämä tarkoittaa, mitä sopimuksia suomella on, mitä asioille voi tehdä ja jne. Puhumattakaan näistä lukemattomista kaksoisstandardeista että mitään ei oikeasti saada tehtyä.

Noin esimerkkinä vaikka tuosta puolueen johdosta, on esimerkiksi täysin mahdotonta olla muslimi vastainen olematta myös raamattu vastainen joten mitä hittoa oikein oletetaan saavan aikaiseksi kun puolueen johdossa toinen on ateisti ja toinen kreationisti?

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

#13 Jari

Kyllä yhteiskunnan toiminnassa on enemmistö muutakin kuin maahanmuuttoa ja EU:ta. Minä ainakin valitsen ehdokkaani, jolla on laajempi kannanotto maamme asioihin.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Jokainen voi aina valita parhaan ehdokkaan vaaleissa.
Perussuomalaisille ovat tärkeimmät asiat maahanmuutto- ja EU-kriittisyys ja mikä meitä yhdistää.
Maahanmuutto vaikuttaa moneen asiaan: turvallisuuteen, rajavalvontaan ja kun säästyy miljardeja, niin niillä voi sitten parantaa suomalaisten vanhusten oloja, sairaudenhoitoa ja huonommassa asemassa olevien kansalaisten oloja ja lyhentää vaikka valtion velkaa.

Me olemme ainoa puolue, joka ajaa tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa ja on sen takana. Tästä lähtökohdasta meillä on suunta vain ylöspäin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Perussuomalaiset on nyt varmasti yhtenäinen, mutta samalla myöskin tuomittu pieneksi.

Jos jäsenistö näin haluaa, eikä halua puhuakaan paljon muusta kuin islamista, maahanmuutosta ja tietysti Ruotsista, niin se jäsenistölle tietysti suodaan.

Mutta samalla pitää ymmärtää se yksinkertainen asia, että Halla-ahon valitsemalla, persut saivat vain yksisuuntaisen lipun oppositioon.

Jos ja kun ei haluakaan hallitukseen, missä kuitenkin siitä maahanmuuttopolitiikasta päätetään, niin siloin Halla-ahon valinta oli tietysti hieno asia.

Muille kuin persuille oli parasta juuri Halla-ahon valinta, se varmisti sen, että persuja ei koskaan enää hallituksessa nähdä.

Hyvä persut!

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

mahdollisimman suuren äänestäjäjoukon haaliminen lupaamalla kaikille kaikkea, ei voi loppujen lopuksi olla kenenkään etujen mukaista.

Varteenotettavien puolueiden tulee terävöittää linjaansa.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Eikös perussuomalaisten "kaappaamisen" pitäisi olla hyvin helppoa? Siihenhän ei tarvita kuin riittävä määrä äänikelpoisia puoluekokoukseen osallistuvia henkilöitä?

Toisin sanoen persujen säännöt tekevät puolueen kaappaamisen todella helpoksi. Ainoa haaste on tietenkin se, että pitää saada paikalle riittävä enemmistö "kaappaamista" kannattavia puolueen jäseniä.

Juurikin se, että persujen "kaappaaminen" on niin helppoa saa uuvattien anteeksisiissinisten lohkeamisen persuista vaikuttamaan vallan omituiselta. Mikäli kyse olisi ollut jollain muotoa normaaleista poliittisista toimijoista, niin hävinnyt osapuoli olisi työskennellyt kaapatakseen vallan takaisin seuraavassa puoluekokouksessa. Ja olisi saattanut onnistuakin, sillä nykyinen puoluejohto on ollut aika näkymätön.

Tuollainen voimien kasaaminen seuraavaa koitosta varten on normaalia vakiintuneissa puolueissa. Persuissa taas ilmeisesti jäsentenväliset olivat liian uusi juttu. Sen takia hävinnyt osapuoli ei osannut suhtautua siihen normaalina ilmiönä.

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi

Hilpeää avauksessa oli tuo: ”Miten äänestäjät kokisivat sen, että heidät taas petettiin”. Muuten visio persujen kaappaamisesta on ihan mahdollinen. Jäseneksihän käsittääkseni pääsee, enkä tiedä, miten tehokkaasti persut kontrolloivat sitä, ettei ole toisenkin puolueen jäsen, tai vaikka kolmen. Käsittääkseni kokouksessa pääsee äänestämään kaikki paikalle ilmoittautuvat, rekisteröidyt jäsenet. Kuulostaa ihan mahdolliselta. Tulee mieleen erään entisen puolueen, paremminkin sen osan, taktiikka.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

"Puolueen sisällä on myös merkittävä joukko niitä, joille puolueen arvomaailma on edelleen soinilaisen katsomuksen omaava."

Mielenkiintoinen sananvalinta blogistilta, vaikka siinä ei ole totuutta lainkaan. Perussuomalaisten jäsenäänestys kertoi jäsenien mielipiteet ja soinilaisilla ei ikävä kyllä ollut kannatusta. Myös sinisten kannatus kertoo mikä kannatus soinilaisilla on tällä hetkellä maanlaajuisesti.

Mutta hauskahan tätä on seurata, miten epätoivoisesti petoksen tehneitä sinisiä yritetään uittaa takaisin Perussuomalaisiin.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Tämä on taas näitä "Twilight zone" juttuja

Huoh...

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Toki tuollainen suora jäsenäänestys tekee valtauksen huomattavasti helpommaksi kuin perinteisten puolueiden edustuksellisuus. Siellä pitää ensin "kaapata" valtavan monta yhditystä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Pitäisi siirtyä takaisin säätyvaltiopäiviin. Suomen kaappaaminen on liian helppoa, kun jokaisella on yksi ääni.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

On se perspuolueen kaappaaminen helpompaa kuin Suomen. On melko rajallinen määrä ihmisiä, jotka pitää saada lähtemään puoluekokoukseen. Siksi Suomea eivät persut koskaan tule hallitsemaan. Eivät pääse edes hallitukseen enää ikinä.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen Vastaus kommenttiin #25

"On se perspuolueen kaappaaminen helpompaa kuin Suomen"

No, eikös 2015 Suomen kaapannut, tai tehnyt vallankaappauksen jokin taho, joka määräsi rajavartiolaitosta lopettamaan rajavalvonnan! Kukaan ei kysellyt perään, paitsi Perussuomalaiset! Noin helppoa on valtio kaapata. PerusS puolue on paljon vaikeampaa kaapata, koska sitähän Siniset yritti.

Toimituksen poiminnat