velitakanen

Valhe on Sininen Simon Elo

Sinisten Simon Elo ja Sampo Terho valehtelevat hymy huulilla siitä, miten Jari Lindströmin kaudella on syntynyt uusia työpaikkoja:  Elo kirjoittaa blogissaan: ” Suomessa on yli 115 000 miestä ja naista, jotka ovat saaneet töitä työministeri Jari Lindströmin vahtivuorolla. 

Haastan Simon Elon kertomaan, minne nämä työpaikat ovat syntyneen, koska Eurostatin tilastot työllisyysasteesta näyttävät aivan muuta. Tilaston mukaan Suomi on työllisten määrän kasvussa yksi EU:n heikoimpia maita. Seuraavien lukujen lähteenä on Eurostat- tilastot.

  • Suomen kasvu 2015 - 2017  35000 työpaikkaa. Muutos +1,5 %
  • Ruotsin vastaavana aikana   174000 työpaikkaa. Muutos + 3,7 %
  • Irlannin vastaavana aikana   130000 työpaikkaa. Muutos + 6,5 %
  • Unkarin vastaavana aikana   197000 työpaikkaa. Muutos + 4,7 %
  • Tanskan vastaavana aikana    56000 työpaikkaa. Muutos + 2,1 %
  • Koko EU vastaavana aikana 6199000 työpaikkaa. Muutos + 2;9%

Kun tuon tilaston mukaan uusien työllistettyjen määrän keskikasvu koko EU:ssa on ollut 2,9 prosenttia, pääsee Suomi niukasti puoleen tuosta kasvusta. Erotus Elon ja tuon tilaston luvuissa on 80 000 työllistettyä.

Lindström ei omassa blogissaan kiistänyt Eurostatin lukuja, mutta esitti ” Suomessa käytettävän Tilastokeskuksen ja työ-ja elinkeinoministeriön lukuja”.

Nyt herääkin kysymys, mitkä ovat sellaiset Tilastokeskuksen- ja elinkeinoministeriön lukuja, jotka kumoavat Eurostatille ilmoitetut luvut? Valehtelemmeko me Eurostatille ja miksi?

Toisaalta Simon Elon on ihan helppo huudella ihan mitä valheita vaan blogissaan, kun ei anna kenenkään asettaa sanomisiaan kyseenalaiseksi kieltämällä kommentoinnin. Tuollainen puskista huutelu, vaikkakin omalla nimellä, antaa kuvan, ettei poliitikko vastaa sanomisistaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Sunnuntain paperi-Hesarissa osastolla Kotimaa oli juttu otsikolla "Amiksen opet kertovat". https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005870250.html

Jutussa sanotaan mm. "Lähihoitajakoulutukseen tuupataan ihmisiä, joita ei uskalla lähettää työharjoitteluun. Vartijoiksi opiskelee kuumakalleja, jotka eivät sovi alalle. Hoitotyön opettaja sanoo: ”Meille voi kävellä sisään kuka tahansa.”. Juttu on maksumuurin takana.

Nuo sitten kuitenkin kirjataan työllistetyiksi. Pelkkää sinistä huijausta.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Työttömyystilastojen korjaus Aktiivimallilla..

Aktiivimalli tarkoittaa sitä, että työttömän työnhakijan on 65 työttömyysetuuden maksupäivän tarkastelujakson aikana täytettävä niin sanottu aktiivisuusedellytys, jotta etuutta maksetaan täysimääräisenä myös tarkastelujaksoa seuraavat 65 maksupäivää (noin kolme kuukautta).

Työttömän on siis tehtävä tämän 65 päivän tarkastelujakson aikana 18 tuntia palkkatyötä (Palkan on oltava TES:n mukainen. (6 tuntia kuukaudessa)

Tai hänen on oltava viisi päivää TE-toimiston työllistymistä edistävässä palvelussa (9€ kulukorvauksella)

Tänä aikana kun työtön on aktivoituneena suorittamassa tätä aktivointiedellytystänsä, hänet merkataan työllistettyjen tilastoon, ja on näin ollen poissa työttömien tilastoista..

Nyt tilastoissa näkyy että 400000 työttömästä on aktivoinnin johdosta työllistynyt n. 100000.. Hupsista.. työllisten määrä on noussut ja työttömien määrä on laskenut.

Sitten on vielä ne lähes 50000 työtöntä jotka luetteloitiin tulottomiksi, nekin poistettiin työttömien tilastoista.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Jos vetoat Eurostatin tilastoihin, sinulla pitäisi olla myös linkki niihin.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tarkoitatko, ettet sellaista löydä vaan heittelet väitteitä vain lonkalta.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #6
Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #7

Lähteensä esittävät mielellään ne, joilla se tieto on ja joiden väitteitä lähde tukee. Ne, joilla lähdetietoa ei ole ja/tai joiden väitteitä lähdetiedot eivät tue, säännönmukaisesti kieltäytyvät lähdeviittauksista.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #8

Olen blogissani viitannut lähteeseen. Voi vapaasti tutkia Eurostatin tilastoja.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #9

Olet esittänyt väitteen, mutta et mitään sen tueksi.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #10

Niin on Terho ja Elokin. Minä sentään annan sinulle mahdollisuuden tarkistaa asian antamalla käyttämäni lähteen. Jos et osaa tilastoa etsiä, ei se ole minun murheeni.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #11

Tuo venkoilu kertoo vain sen, että väittämääsi tilastoa ei ole tai jos on, se kertoo jotakin muuta kuin väität. Asia loppuun käsitelty. Varsinkin, kun ministeri Lindströmiltä näyttivät faktat löytyvän käden käänteessä.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #16

Niin, Lindström vahvisti Eurostatin tilastojen kertovan, mitä yllä kirjoitin.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #19

Ja myös sen, että vaikka luku sinänsä oli oikea, se kertoi jotakin muuta kuin väitit.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #23

Se kertoo juuri sen mitä väitän. Kyllä Lindströmkin tunnusti sen, kun oli asian päivystävältä dosentilta tarkastanut.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Nyt myös Samuli Virtanen on valjastettu yllä olevassa blogissa samaan valheiden vyyhtiin. "Hallitus on saavuttanut tavoitteensa sen suhteen, että Suomessa yli 110 000 on saanut tällä vaalikaudella töitä", kirjoittaa Virtanen.

No, hän sentään tinkii tuosta 115000 vähän! ;)

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Kysyin asiaa TEM:n asiantuntijalta, VTT, dosentti Heikki Räisäseltä:

Näin Heikki vastasi:

”Kolumnissa siteerataan Eurostatin tietoihin perustuen eräiden EU-maiden vuositason työllisyyslukuja, sekä tasoja että muutoksia ja myös suhteellisia muutoksia. Esitetyt luvut ovat aivan oikein. Vuositasolla Suomen työllisyys on todellakin kasvanut vuodesta 2015 vuoteen 2017 vuosikeskiarvoilla tarkastellen noin 35 000 hengellä.

Aivan oikein on myös se tieto, että työllisyys on kasvanut nykyisellä hallituskaudella 115 100 hengellä. Tämä perustuu kuukausitason seurantaan. Nämä luvut eivät kuitenkaan ole minkäänlaisessa ristiriidassa keskenään, vaan perustuvat täysin samoihin Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen tietoihin.

Koska hallitus aloitti työnsä toukokuun lopulla 2015 ja viimeisin havainto on elokuulta 2018, eivät vuosikeskiarvojen tarkastelut voi antaa kuvaa siitä, kuinka työllisyys on hallituskauden aikana kehittynyt.

Koska Tilastokeskuksen kuukausitason työvoimatutkimuksen havainnoissa on mukana kausivaihtelua, on luvut tasoitettava vertailukelpoisiksi eri kuukausien välillä kausitasoitusmenetelmällä.

Hallituksen asettama 110 000 hengen työllisyyden kasvutavoite saavutettiin ensi kertaa kesäkuussa 2018 ja se on saavutettu myös heinä- ja elokuussa 2018.

Käytettyjä seurantamenetelmiä ei myöskään muuteta sen mukaan, onko työllisyys laskussa vai nousussa tai kuka henkilö kussakin hallituksessa sattuu toimimaan työministerinä.”

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Ei se tilasto kerro Suomeen syntyneen 35000 työpaikkaa vuodessa, vaan 35000 työpaikkaa vuodesta 2015 - 2017.

Kerro nyt sitten, minne ne 115000 uutta työpaikkaa on syntynyt.

Jos kuitenkin olisitte tuon määrän työpaikkoja aikaansaanut, on politiikkanne tuonut esimerkiksi Irlantiin ainakin kaksinkertaisen määrän työpaikkoja! ;)

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Jokaikinen kuukausi tehdään asiasta raportti

Tuosta vaan lukemaan http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handl...

Huomenna tulee uusi.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Selitä minulle, miten Tilastokeskuksen tilastojen mukaan kokoaikaisten palkansaajien määrä on laskenut, mutta työllisyysaste nousee jyrkästi.

Eikä muutenkaan palkansaajien lukumäärä ole lisääntynyt elokuusta 2017 elokuuhun 2018.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Tehtyjen työtuntien tilastovertailu olisi nyt poikaa.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Kommentteja nopealla vilkaisulla kyseisestä linkistä.

Kun puhutaan hallituksen työvoimapolitiikan onnistumisesta ja vuosivertailusta, niin täysiä vuosia hallituksella on takana vasta kaksi, eli 2016 ja 2017. Vuonna 2015 osa vuodesta on edellisen hallituksen toimintaa ja vuosi 2018 on kesken. Vuosivertailuissa käytetään kuukausitasoitusmenetelmiä, joten kyseessä on valistunut arvaus.

Mielenkiintoista linkin tekstissä on se, että siinä sanotaan, että työttömien työnhakijoiden määrä väheni edellisestä kuusta 40800 henkilöä. Samaan aikaan on alemman perusasteen koulutuksen saaneissa vähennys -28%. Tämä vähennys näyttäisi perustuvan siihen, että työttömät tyänhakijat on kirjattu taas koulunpenkille, eikä siten työvoimaan joka on markkinoilla käytettävissä.

Edellä kerrottuun kun lisätään, että linkistä löytyy kohta, jossa sanotaan, että työttömiä työnhakijoita oli 45400 vähemmän kuin vuosi sitten, niin elokuun piikin kun poistaa, saadaan vuoden kehitykseksi 4600 työllistä.

Kaikesta tuosta voi vetää sen johtopäätöksen, että kuukausittaisia kehityksiä on vaikea seurata siten, että ne kertoisivat totuudenmukaisesti kehityksestä. Jää nähtäväksi, että mitä todelliset vuositason vertailut antavat tulokseksi. Tällä en halua vähätellä työllistämistoimia, vaan katson tilastoinnin ja vertailun olevan melko hankalaa. Nytkin olisi viisasta keskittyä kahteen toteutuneeseen vuoteen.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

https://mobile.twitter.com/Tilastokeskus Kertoo huomenna teille kiinnostuneille vastauksia kysymyksiinne. Sinne vaan selvittämään epäselvyydet

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Siis, jos ministeri, puolueen puheenjohtaja ja puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja esittävät väittämän, he ulkoistavat väittämän todenperäisyyttä tarkistamisen.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Aivan. Nyt näkisin että olet asian ytimessä. Tai...olisiko niin, että sinulle on itsellesi jäänyt ns.jänkkäysvaihe päälle?

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Itse tunnustit, että esittämäni Eurostatin luvut (35000) ovat oikein. Toisaalta esität, että Tilastokeskuksen/TEM luvut (115000) ovat oikein. Et näe tässä mitään ristiriitaa, vaikka kotimainen tilasto antaa tulokseksi kolminkertaisen määrän.

Minusta tuo on merkittävä ristiriita. Etenkin, kun käytätte tuota suurempaa lukua puolueemme toimesta.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

https://www.stat.fi/til/tyti/2018/08/tyti_2018_08_...

Tuosta käy ilmi, että työllisyys on kasvanut elokuusta 2017 elokuuhun 2018 kaikkiaan 64 000 henkilöllä, joista palkansaajia on 61 000. Työllisyysasteen kausi- ja satunnaisvaihtelusta tasoitettu trendi oli elokuussa 71,8 %.

Standardityöllisyysaste kuvaa 15-64-vuotiaiden työllisten osuutta vastaavasta väestöstä. Se ei riipu työpanoksen määrästä eli yksikin tunti työtä tutkimusviikolla riittää työlliseksi laskemiseen. Kuten edellä olevista tiedoista käy ilmi, kokoaikatyön osuus on v. 2015 ja 2017 välillä pudonnut vain 0,9 %-yksikköä. Osa-aikatyön osuus työllisyydestä nousee hitaasti, mutta trendinomaisesti. Työllisyyden kasvu on perustunut valtaosin kokoaikaisten työsuhteiden määrän kasvuun.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Linkittämäsi taulukko kertoo, että, kun 15-64 vuotiaiden määrä kasvoi 8000 henkeä, kasvoi työvoima 49000 henkeä. Melkoinen ristiriita.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Työllisyyden laatu on myös ainakin kokonaisuutena tarkastellen pysynyt hyvänä. Työtunnit palkansaajaa ja työllistä kohti ovat kasvaneet vuodesta 2015 vuoteen 2017, vaikka työllisyys on kasvanut.

Palkansaajilla työtunteja oli vuonna 2015 keskimäärin 1574, kun niitä oli vuonna 2017 1601. Kokoaikatyötä tekevien osuus palkansaajista oli vuonna 2015 85,4 % ja 84,5 % vuonna 2017. Vuoden 2018 ensimmäisellä vuosipuoliskolla tässä oli laskua vuoden 2017 vastaavaan aikaan nähden vain 0,1 %-yksikköä. (Tilastokeskus, työvoimatutkimuksen tietokantataulukot).

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Työtuntien lisääntyminen johtuu Kiky- sopimuksen työajan pidennyksestä, joka on keskimäärin 25 tuntia vuodessa.

En minä sinun tekemäsi työtä arvostele. Minä kunnioitan ponnistelujasi. Minä kaipaan ainoastaan totuutta.

Jokuhan noissa luvuissa mättää.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Hienoa nähdä, että työministeri Jari Lindström osallistuu keskusteluun.

Ei mulla muuta.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Minustakin on hienoa, että Lindström käy vuoropuhelua meidän vanhojen jäärien kanssa, kun totuutta kaivetaan esiin, minunkin. Vielä kun kaima nostaisi käden ylös virheen merkiksi siitä, että hallitus on menettellyt moitittavasti viimeaikaisten erimielisyyksien lietsojana.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Tutkin uusia lukuja syyskuulta 2018 ja vertasin niitä edelliseen elokuuhun 2018.

Työvoiman ulkopuolelle kirjattiin uusia henkilöitä 59 000. Työlliset vähentyivät 44 000 ja työttömät vähentyivät 15 000. Tuosta tulee tuo 59 000. Näin ollen koululaisia siirtyi työelämästä kouluun 44 000 ja 15 000 siirtyi kouluun (tai pois tilastoista esim. aktiivimalliin väsyneinä) työttömistä.

Kyllä viisainta on odotella vuosivertailuja, jotka kertovat kokonaisuudesta paremmin.

Toimituksen poiminnat